URGENT WE NEED 2 GALLEY VOLUNTEERS AND 1 RACE OFFICER FOR AUTUMN 3/4 SERIES Sunday 23rd September- Please sign up for duties

Langstone Sailing Club : Junior Week
Top-facebook2x Top-youtube2x Top-phone2x 02392484577 Top-email2x Email us Top-search2x Cart Login
Home / Juniors / Junior Week
Home / Juniors / Junior Week

Junior Week


Junior Week 30th July to 3rd August 2018 - 5 full days of RYA instruction, teamwork, friendship and fun.

Contact juniors@langstonesc.org.uk for more information.

Our aim is to develop well rounded sailors who feel confident in their own ability to cope with a variety of weather and sea conditions. Completing the syllabus does not necessarily mean that your child will receive the next level of RYA certification. There may be areas where they will benefit from more time on the water to put their newly acquired skills into practise.

In addition to the RYA stages 1-4, sailing with spinnakers and seamanship that have been taught in previous years, RYA Day Sailing, RYA Start & Intermediate Racing have been added for our more advanced sailors.


Your children will benefit from instruction in small groups with seasoned instructors. Senior Instructor Melvyn Cooper will run the course, assisted by 2 senior instructors, a racing coach, 5 home-grown LSC dinghy instructors & 5 LSC assistant instructors.


JUNIOR WEEK 2018 COURSE TIMES

Monday 30th July - HW 14:10

Bacon butties 0830-0930

First day Registration: 09:30 hrs

Course time: 10:00 – 16:30 (6.5 hrs)

Sailing: 11:45 – 16:15 (4.5 hrs)

Afternoon tea: 16:30 – 17:00

Tuesday 31st July – HW 14:40

Course time: 10:30 – 17:00 (6.5 hrs)

Sailing: 12:15 – 16:45 (4.5 hrs)

Afternoon tea:– 17:00 – 17:30

Wednesday 1st August – HW 15:15

Course time: 11:00 – 17:30 (6.5 hrs)

Sailing: 12:45 – 17: 30 (4.5 hrs)

'Cook' Lasagne, salad & GB (meat/veggie): 18:00

Thursday 2nd August – HW 15:55

Course time: 11:30 – 18:00 (6.5 hrs)

Sailing: 13:30 – 17:30 (4 hrs)

BBQ & camping: 18:30 (bring a salad or a pud to share)

Friday 3rd August – HW 16:35

Bacon Butties 0900-1000

Course time: Noon – 18:30 (6.5 hrs) (note the revised start)

Lunch meal deal (pre-ordered for campers)

Sailing: 14:00 – 17:30 (3 hrs)

Awards presentation: 18:15 hrs

Pizza & salad: 1830 (bar open)


Training timetable :

Spring Tides

Monday 30th July

HT 14:10 (4.5 m)

Tuesday 31st July

HT 14:40 (4.5 m)

Wednesday 1st August

HT 15:15 (4.4 m)

Thursday 2nd august

HT 15:55 (4.4 m)

Friday 3rd August

HT 16:35 (4.3 m)

Theme of day

Having fun

Making new friends

Being helpful

Teamwork

Find a buddy

Children arrive

Registration 09:30

Weather & tide

Children arrive 10:30

Weather & tide

Children arrive 11:00

Weather & tide

Children arrive 11:30

Weather & tide

Children arrive 12 Noon

Weather & tide

Ashore

10:00 – 11:15

10:30 – 11:45

11:00 – 12:15

11:30 – 12:45

12 noon – 13:15

Rig boats +

sailing kit on

11:15 – 12 noon

11:45 – 12:30

12:15 – 13:00

12:45 – 13:30

13:15 – 14:00

Sailing

Session One

12 noon – 13:30

Afloat 1hr 30 mins

12:30 – 14:00

Afloat 1hr 30 mins

13:00 – 14:30

Afloat 1hr 30 mins

13:30 – 15:00

Afloat 1hrs 30mins

14:00 – 15:30

Afloat 1hrs 30mins

Break

45 mins

45 mins

45 mins

45 mins

30 mins

Sailing Session Two

14:15 – 15:45

Afloat 1hr 30 mins

14:45 = 16:15

Afloat 1hr 30 mins

15:15 – 16:45

Afloat 1hr 30 mins

15:45 – 17:15

Afloat 1hr 30 mins

16:00 - 17:15

Afloat 1hr 15 mins

Boats away

+ get changed

16:00

16:30

17:00

17:30

17:30

Finish time

16:30

17:00

17:30

18:00

Prize giving

18:15

ON ARRIVAL

You will need to pick-up a yellow numbered wristband when you sign your child in/out each day. Indicate whether you are staying onsite and provide a phone number where you can be reached. Bring your child's RYA logbook (if they have one) on the first day. It will be returned at the end of the week. There will be a food sign-up sheet for children AND parents for the week. We only cater for the numbers signed up so don't miss out. Collect and pay for any Junior Week t-shirts that you have ordered.

PARENTAL SUPERVISION

A volunteer parent has been nominated for each day to act in loco parentis for children whose parents are not onsite. You will need to fill in a daily contact form with a phone number if you are not staying and sign to authorise the person in loco parentis to act on your behalf. We encourage the parents of our newer members to make sure that their children are settled and comfortable before leaving. All parents are welcome to remain onsite and go aboard Sinbad if there is room. Kids who are staying for afternoon tea on Mon/Tue will be supervised for 30 mins after the course ends. Please be on time but if you are running late at pick-up, please text Elly Butler on 07952 546493.

PARENT VOLUNTEERS

The volunteer duty roster will be emailed on Saturday evening based on the availability you have indicated. If you are unsure what you said or there has been a change, please let us know ASAP.

FOOD

Please send your child with a daily packed lunch and a drink. To keep our hungry sailors and their families happy we are offering food for all the family to coincide with early/late finishes. Please sign up on Monday so we know how many to cater for. • Mon/Fri breakfast: Bacon buttie & cuppa £2 • Mon/Tue: afternoon tea (Bread & jam/nutella, fruit, crisps, drink) £2 • Wed: Lasagne £4 • Thurs: BBQ & bring a dish £2 p.p. • Fri lunch meal deal £3: Ham & cheese OR cheese & pickle sandwich, crisps, fruit, drink • Fri eve Pizza £4

BBQ & CAMPING

Thursday 2nd August Jason & Jenny are hosting the BBQ on Thursday. We ask that each family brings a salad/pud to share. There will be a food sign-up sheet on Wednesday to avoid duplicates. Bring your camping gear (and dancing shoes) if you and your children want to camp.

ELECTRONICS

We do not allow the children to use mobile phones or games consoles during course hours. They will be collected/returned at the beginning/end of each day.

WHAT TO WEAR

• Rash vest, wetsuit, swimsuit, dinghy boots, sailing gloves, hat. (label as much as you can)

• Sunscreen SPF 30+

• Towel, shampoo, large plastic bag for wet gear.

WHAT TO BRING

• RYA handbooks (MONDAY)

• Packed lunch

• Money for afternoon tea/ice cream.

• Payment for any pre-ordered t-shirts.

PHOTOS

We are fortunate to have parents who take photos of the kids while they are sailing. They will be posted on the closed LSC Juniors page on Facebook. The racing coach has advised us that he uses video footage as part of his training. If you do not want photos/video to be taken of your child, please email us prior to the start of Junior Week.

CONDUCT & SAFEGUARDING

Please ensure that you and your children understand the relevant parts of the LSC Code of conduct and that you have read the Good Practice Guide for Instructor and Volunteers. (CLICK ON THE LINKS)

If you have any concerns, please talk to Stewart, Tracy, Nick or Elly.

Last updated 21:18 on 10 September 2018

© 2018 Langstone Sailing Club powered by Sailing Club Manager